Salam Pembuka Bicara

Selasa, 29 Mac 2011

Bila Diri di kawal oleh sifat marah Syaitan....

Assalammualaikum..


Hari ini aku menyaksikan dengan sendiri manusia yang perasaan marahnya di kawal oleh syaitan..Macam mana lah aku tak terkejut..Allah uji dia dengan tumpah air atas meja..Dia dah meradang...Walaupun dia marah dia sendiri tapi orang lain bila melihat rasa tak selesa..Bila dia meradang jer..semua dia nk hentam..hentam sana..hentam sini..Ya Allah.Kadang2 kita boleh tahu siapa yang mengawal siapa tentang perasaan..Ermm..pada pendapat aku..Perasaan marah nie adalah hasutan syaitan yang mana diri sendiri telah tewas dengan sifat sabar..huhuhu..Bukan nak mengata dia lah..cuma nak ambil pengajaran..Bila iman lemah..jati diri tak kuat..haaa...mula la si syaitan nie nak menghasut manusia..Tapi aku tak salahkan manusia..aku salahkan syaitan 2..dia yang menghasut manusia..Macam mana nak mengelak penyakit marah nie..??Kalau pendapat aku..aku de la baca buku tassawuf ne kan..dalam buku 2 kata..bila kita marah..kita ambil wuduk..kenapa??sebab air wuduk air suci..yang tiada kotoran campuran atau apa-apa najis..bila kita ambil wuduk dengan tertib dan sempurna..maka hati kita akan tenang..aman..dan perasaan marah 2 reda..Selain itu..kalau kita tengah marah dalam keadaan berdiri kita duduk..erm..sambil2 itu dalam hati cuba berzikir..berselawat..insyallah perasaan marah 2 hilang..Kita selalu mengucapkan kata-kata yang baik..Macam hari nie..selama aku kenal ngn dia..dia selalu melafazkan kata-kata kesat..Kadang-kadang melatah pun mengeluarkan kata-kata yang agak memeranjatkan aku..erm yela..alhmdulillah aku nie masih dapat dikawal dan sentiasa menjaga kata-kata aku..(bukan nak riak)...Maka semoga Allah memberi petunjuk kepada dia..

3 ulasan:

  1. ya.. wuduk adalah penawar berkesan untuk hilangkan marah, perlu selalu diamalkan. semoga dijauhkan dari kawalan hasutan syaitan..

    BalasPadam
  2. aku dimarah trok dgn kekasih...aku sendri xtau bagaimne nk tenangkn ht kekasih aku...aku slalu sakitkn ht si dia...aku benci dri aku sndiri...

    BalasPadam