Salam Pembuka Bicara

Selasa, 27 Mac 2012

Kubur Dan Kehidupan Alam Barzakh

"Kami telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapatkan dengan sebanyak-banyaknya (harta benda,anak pinak,pangkat dan pengaruh).Sehingga kamu masuk kubur..
(Surah Al Takathur:1-2)

Apakah bekalan kita sebagai manusia yang hidup sementara di dunia ini??bukan bekalan kain kapan,batu marmar dan pasir halus..Amalan kita adalah bekalan kita untuk dibawa ke dunia akhirat sana..

Kematian tidak dapat diketahui oleh fikiran manusia..bagaimana,situasi dan bila kematian tidak di teka teki atau ramalam..

Andai kita bayangkan satu situasi..doktor memberitahu kita bahawa tempoh masa kita hanyalah tinggal 3 bulan..cukupkah hanya dengan tempoh itu kita dapat menyediakan persiapan kita kepada kematian??

Belum tentu cukup untuk kita lakukan amal ibadah kita dalam masa 3 bulan..kerana kita banyak menghabiskan masa hidup di atas dunia ini hanya dengan keseronokan dan kemewahan..

Oleh itu sama-sama kita fikirkan..bagaimana malaikat mencabut nyawa kita..bolehkah kita menahan daripada malaikat mengambil nyawa kita..bagaimana untuk kita tahannya..kerana itu semua adalah kepastian..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan